NICARAGUA

Nicaragua is een Midden-Amerikaans land dat vijf keer zo groot is als Nederland. Het heeft een zeer roerige en bloedige geschiedenis achter de rug en de situatie is door de sociaal-politiek onlusten van 2018 enorm verslechterd.

Dictator Ortega trekt zich nauwelijks iets aan van de grondwet, politieke tegenstanders worden vervolgd, soms gemarteld en veelal zonder vorm van proces gevangen gezet. Verkiezingen verlopen allerminst op ordelijke wijze, zodat veel internationale steun ingetrokken of bevroren is. Het land was en blijft straatarm; ongeveer de helft van de bevolking is arm, zo’n twintig procent is extreem arm en de werkloosheid is enorm.

MASAYA

Masaya is de derde stad van Nicaragua en ligt zo’n veertig kilometer van de hoofdstad Managua.

In het najaar vinden drie maanden lang uitvoeringen plaats van inheemse dansen in folkloristische kleding, begeleid door de zeer typische marimbamuziek.
Image

Markt

Een stukje buiten het centrum is een grote sfeervolle ‘gewone’ markt waar naast kleding en dagelijkse benodigdheden enorm veel groente en fruit aangevoerd wordt.
Image

‘Straatje’in de wijk ‘Los Chilamates’

De buurten rondom de markt zijn bitter arm. Veel mensen wonen in krotten van wat hout, landbouwplastic en zinken platen als dak of muur.
Image